Gratis verzending vanaf €75,-

Veilig betalen

30 dagen bedenktijd

Niet goed, geld terug

Posted in

Kan een vijver overstromen?

Ben je de trotse eigenaar van een mooie vijver? Dan wil je deze natuurlijk altijd in topconditie houden. Tijdens zonnige dagen is het natuurlijk erg leuk om de vissen te voeren en te genieten van de vijver. Tijdens de koudere dagen is het echter ook soms nodig om de vijver aandacht te geven. Wanneer er een hevige regenval of storm is, kan het zijn dat je tuin het zwaar te verduren krijgt. In dit geval kan een vijver overstromen. Dit gebeurt veelal door een te grote hoeveelheid regenwater of door het stromen van water uit de tuin in de vijver. 

Kan een vijver overlopen?

Een vijver kan zeker overstromen. Als er veel regen is, komt er veel water in de tuin. In sommige gevallen kan dit ervoor zorgen dat de vijver overloopt. Het water uit de vijver kan niet zomaar weglopen (mits je een overloop hebt), waardoor deze overstroomt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er water uit de tuin de vijver inloopt. Dit gebeurt enkel als de vijver lager ligt dan de omliggende gebieden. Een overstroming van de vijver kan de waterkwaliteit drastisch verlagen en de vijver balans schade aandoen. Hierdoor is het belangrijk om het water te testen en zo snel mogelijk weer in balans te brengen.

Vijver overstroming voorkomen?

Een vijver overstroming voorkom je op twee manieren: Een overloop plaatsen en een verhoogde vijver aanleggen. Het voorkomen van een vijver door hevige regenval is niet makkelijk te voorkomen. Je kunt er aan denken bij de aanleg, door hem niet tot de rand te vullen met water. Hierdoor hou je een marge over dat in regenachtige dagen gevuld kan worden met regenwater. Daarbij is het mogelijk om een overloop aan te leggen. Deze kun je aansluiten op het riool, waardoor je nooit last krijgt van een overstroming.

Daarnaast is een stroming vanuit de tuin voorkomen ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je vijver hoger ligt dan de omliggende gebieden. Daarbij is een verhoogde borderrand erg slim om aan te leggen. Als je dit niet graag wilt, is het belangrijk om veel planten in de tuin te plaatsen. Deze verwerken namelijk ook een groot gedeelte van de regen.

Wat als de vijver overstroomt?

Op het moment dat de vijver overstroomt, kun je wateroverlast krijgen. In dit geval kun je ervoor kiezen om met een dompelpomp wat water uit de vijver te halen. Hierdoor overstroomt hij niet direct weer. Wanneer je dit gedaan hebt, is het belangrijk om de waterkwaliteit te testen. Deze zal je vertellen hoe de vijver balans heeft geleden door de overstroming. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de PH waarde verslechterd is, waardoor je moet gaan bijsturen. Let dan wel goed op de weerberichten, zodat je niet direct weer te maken krijgt met een overstroming.

Account
Favorieten
Inloggen
Password Recovery

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Dit kochten andere ook..
Winkelwagen 0
Toegevoegd aan wishlist! Bekijk favorieten